Manchet til DR2

Kloge beslutninger i en usikker verden – om Bayesianske netværk

I Aalborg sidder nogle af verdens førende forskere og praktikere inden for området Bayesianske Netværk. Et bayesiansk netværk er et netværk af hændelser, der hver har en vis sandsynlighed, og som er afhængige af hinanden. Hvis din bil ikke kan starte, hvor stor er så sandsynligheden for, at det er tændrørene, der er snavsede, og hvor stor er sandsynligheden for, at der ikke er mere benzin på bilen? Bayesianske netværk indgår bl.a. i Googles søgealgoritme, og kan også bruges til såkaldte kognitive støttesystemer – computerprogrammer eller mobil-applikationer, der kan hjælpe os med at træffe bedre beslutninger.

Igennem temaaftenen forklares det, hvad Bayesianske netværk er og hvad det kan bruges til. Vi møder nogle af hovedpersonerne i Aalborgs Bayes-kompetenceklynge, bl.a. matematikprofessor Finn Verner og idémanden Morten Aagaard, som bl.a. arbejder med persuasive technologies og kognitive støttesystemer – computerprogrammer, der hjælper os eller forsøger at overtale os til at gøre bestemte ting på bestemte tidspunkter. Desuden følger vi det professionelle kor Vox North og dirigent Jim Hjarnøe og komponist Kristian Melchiors forsøg på at omsætte Bayes-netværk til musik, og ser den afsluttende interaktive koncert i kedelhallen på Nordkraft.

Vi forestiller os, at temaaftenen indeholder følgende indslag:

  1. Professor Finn Verner: Hvad er Bayes netværk?
  2. Morten Aagaard: Kognitive støttesystemer og persuasive technologies
  3. Jim Daus Hjernøe, Kristian Melchior Echwald og Morten Aagaard taler om deres tværfaglige samarbejde om en koncert med udgangspunkt i Bayesianske netværk.
  4. Koncert med Vox North på Nordkraft
Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Om processen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s