Popmodernisme?

Hvordan skal vi beskrive musikken til en sang for Bayes? Anders Bonde, som er musikforsker, har gjort opmærksom på, at måden, musikken bliver til på, kan give mindelser om modernistiske komponister som Ligeti og til en vis grad Per Nørgård: At man henter inspiration i den matematiske verden, og skaber musik ud fra denne inspiration.

Imidlertid er stilideomet (den sound og de genrer, den musikalske stil lægger sig op ad), rytmisk pop/rock. Så måske skal vi kalde En sang for Bayes for popmodernisme? Det skal forstås positivt: Som komponist vil jeg gerne have at min musik er tilgængelig for de fleste, og samtidig kan jeg godt lide nogle af de idealer, som modernismens komponister har udbredt.

Et af de afgørende spørgsmål, som jeg har måttet stille mig er, hvem der skal sidde for bordenden – er det komponisten eller er det matematikken? Ligetis holdning var, at det skal komponisten selvfølgelig, alt andet vil være barnligt. Det er en holdning, jeg deler – for mig er skabelse af musik en kreativ proces, hvor man hele tiden har fokus på at det, man laver, føles rigtigt. Hvis man giver køb på det, giver man også køb på sin kunstneriske integritet.

I en sang for Bayes er der alligevel elementer, der er uden for min kontrol – sangere, publikum, Morten Aagaard m.fl. er inviteret med i den kreative proces, og noget af kompositionsprocessen bliver først afsluttet til selve koncerten, hvor publikum får mulighed for at påvirke musikken i nogle af numrene.

Så vi løber en reel risiko for at miste den kunstneriske glød i indsatsen for at være bayesianske. Omvendt kan usikkerheden også komme til at betyde et kor, der er endnu mere på mærkerne end de ellers ville være.

Godt nytår fra komponisten!

 

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Om musikken. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s