Anmeldelser

Nordjyskes anmeldelse af koncerten den 29. februar(et eksternt link)

24Nordjyske indslag med sang og interviews(et eksternt link)

Softwarehuset Hugins anmeldelse

Adjunkt Anders Bondes anmeldelse

Institutleder og lektor Kristian G. Olesens anmeldelse

Den første anmeldelse af koncerten kommer – ikke fra Anders L. Madsen, Hugin, men fra hele firmaet Hugin

Det var med stor spænding, at vi så frem til koncerten “En Sang for Bayes” mandag d. 27. februar. Udgangspunktet var, at Morten Aagaard havde lovet, at musikken ville afspejle skønheden og det smukke ved Bayesianske net. Det var på den baggrund, at vi var spændte på at høre og se koncerten.
Ville vi være i stand til at genkende og opleve Bayesianske metoder i musikken?Vi mødte op på Skråen/Nordkraft til ”En sang for Bayes”, og her mødte a cappella koret VOX11 et veloplagt publikum i en næsten fyldt sal. Det var en god oplevelse for publikum og den tætte sammenspillede gruppe syntes godt tilfreds med os publikum. Som en indledning til koncerten blev publikum bedt om at udfylde et spørgeskema for at kortlægge publikums stemning inden koncerten. Resultatet af spørgeskemaet dannede grundlag for hvordan koret fremførte et nummer. Nummeret blev fremført to gange. Første gang var det korets egen stemning og anden gang (efter pause) var det publikums stemning, der dannede grundlag for fortolkningen af nummeret.  Det var en rigtig god idé at inddrage publikum i arrangementet med spørgeskemaet. Det var dog lidt svært at se, høre og forstå resultaterne. Korlederen Kristian styrede slagets gang som en god orkesterleder og kædede numrene sammen med resultaterne både med forklaring samt billeder. Alt sammen med til at gøre hele koncerten til en god oplevelse. Man kunne dog have ønsket sig at publikum blev endnu grundigere informeret omkring sammenhængen mellem Bayesianske net og hvordan musikken udartede sig. Denne sammenhæng kunne f.eks være demonstreret ved endnu flere eksempler. Ved et enkelt nummer gjorde koret brug af en bold til at demonstrere hvordan evidens propagerer rundt i strukturen af det Bayesianske net. Det var et spændende indslag at se og følge og demonstrerede fint sammenhængen mellem de Bayesianske metoder og sangen. Det var også en stor fornøjelse at se og høre koret synge om bilen der ikke vil starte, som en munter introduktion til det gamle tekstbogeksempel. Publikum virkede generelt meget begejstrede for hele arrangementet.De 10 sangere i VOX11 er et homogent og vel sammensunget ensemble, hvor man som tilhører følte, at de nyder at synge sammen, og fandt denne udfordring spændende. Spændende fraseringer og stemmeudfordringer. Helhedsindtrykket af dette musiske eksperiment var super godt.
Til slut skal lyde en stor tak til Morten Aagaard for at have taget initiativ til denne dejlige oplevelse og til Kristian Melchior Echwald og VOX11 for dejlig og smuk musik.  Samtidig en stor tak til den fine hyldest i den sidste fremragende sang ”A silent programmer” i programmet – dedikeret til vores seniorudvikler Frank Jensen.Mvh
Hugin Expert A/S

Adjunkt Anders Bondes anmeldelse

Til kroppen og hovedet

En koncert med ny eksperimenterende vokalmusik komponeret på baggrund af bayesiansk-matematiske principper er ikke hverdagskost og har nok givet anledning til en vis forhåndsskepsis derude. For hvad er det nu lige for noget; er det ikke blot fortænkt disharmonisk ”brallerværk” uden egentlige musikalske kvaliteter? Enkelte kendere med kunstmusikalsk avantgarde i den kulturelle bagage vil nok kunne relatere til selve idéen om at kombinere matematik med musik, men dem er  kun meget få af. På den anden side var publikummet til gårsdagens koncert med det Århus-baserede rytmiske vokalensemble Vox 11 på Skråen i Aalborg (mandag d. 27/2) langtfra gennemsnitligt, men sammensat af folk med vidt forskellige baggrunde og interesser (musikvidenskabsfolk, korsangere, universitetsstuderende, statistikere, dataloger, et stort antal gymnasieelever…), og man må heraf formode, at der har været forskellige forventninger og indstillinger til aftenens program. Ville man eksempelvis kunne se frem til en række ”groovy” R’nB- og hiphop-numre, som er vokalensemblets kendingsmærke, eller ville man forsøge at lytte efter ”sonificeringer” (lydliggørelser) af den matematisk-æstetiske skønhed i Markov-kæder, cellulære automater og fraktalgeometriske strukturer? For Morten Aagaard, idémanden bag projektet, har det været intentionen at kombinere de to ting – et forehavende, der givetvis ikke er ligetil at realisere, for der er ikke nogen som helst garanti for, at der her er tale om sammenlignelige størrelser. Netop af denne grund kan man sige, at det har været en risikobetonet udfordring, som komponisten Kristian Melchior har kastet sig ud i.

 Derfor var det også med en følelse af spænding, at jeg satte mig til rette i salen, skønt jeg vist nok foregav at være forholdsvis afslappet, da jeg som mange af de øvrige publikummer frekventerede den indledende følelsestest (hvis resultat havde betydning for et af musikstykkernes udførelse). Anspændtheden (og den underliggende bekymring vedrørende projektets realiserbarhed) fortog sig imidlertid hurtigt, da Vox 11s mandlige og kvindelige vokalstemmer fyldte salen med velklingende harmonier og vokalbeatbox-rytmer. Med stor musikalitet, kunstnerisk sikkerhed og professionalisme udførte ensemblet Melchiors otte veltilrettelagte kompositioner plus et par af ensemblets egne, og man var som publikum godt underholdt i kraft af stor variation mellem de enkelte kompositioners klanglige udtryk samt ikke mindst skiftende scenekonstellationer, hvor snart komponisten, snart ensemblet selv og snart udvalgte publikummer styrede ”slagets gang” med effektiv direktion. Alt i alt en forrygende aften, der overgik alle forventninger, og man kunne kun ønske, at mange flere mennesker end de ca. 150 (hvilket dog slet ikke er så ringe endda!) havde lagt deres vej forbi Skråen mandag aften. Hvad jeg især fandt både imponerende og tilfredsstillende ved musikken, var, at den på en sært bevidsthedsudvidende måde vitterlig gav mening som medrivende kropsligt fænomen samtidig med, at den stimulerede til akademisk refleksion.

Godt gået!

Anders Bonde


Institutleder Kristian G. Olesen fra Datalogi og medlem af Machine Intelligence group har skrevet

En lille epistel
Morten og Kristian har bedt mig om en anmeldelse af ”En Sang for Bayes” ud fra et fagligt ståsted. Morten nævnte første gang ideen for et par år siden og han og Kristian har præsenteret projektet ved flere lejligheder ved foredrag på Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet. Her fylder Bayesianske net en stor del af hverdagen for mange mennesker og det var her Morten første gang stiftede bekendtskab med denne fascinerende teknologi og dens muligheder.

Så hvordan beriger ”En Sang for Bayes” det videnskabelige miljø? Ja, det har i hvert fald tilføjet et lidt uventet anvendelsesområde til listen, der normalt omtaler emner som kreditvurdering, medicinsk diagnose og behandling samt overvågning af industrielle anlæg og processer. Der var vist ikke mange der lige havde set afsyngelse af Bayesianske net og strukturer eller interaktiv komposition og fremføring af rytmiske korværker på denne liste, men nu er de der. Har det givet anledning til ny teoridannelse? Ikke umiddelbart, men nu er der taget hul på et nyt område og erfaringen siger, at der går nogen tid før samspillet mellem teori og anvendelse resulterer i nye landvindinger.

Det har været spændende at få lov at følge en proces fra ide til realisering og projektet har i hvert fald givet et bekendtskab med moderne korsang – et område der har udviklet sig en del siden min skoletids trestemmige kor. Jeg har ikke forudsætninger for at give en bedømmelse af de musikalske kvaliteter, men havde stor fornøjelse af koncerten og nød en dejlig aften på Skråen. Koncerten har givet anledning til megen snak på gangene og til at bringe mennesker med vidt forskellige daglige ståsteder sammen. Og det er i sig selv et smukt resultat.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s